hits

Julen 2016

Den 22. desember reiste jeg til Kongsberg. Den 23. desember dro Eirk og jeg til Asker på familiemiddag hos onkelen hans. Der fikk vi grøt og det var selvfølgelig med mandel. Tanten hans la mandelen i grøten, men ironisk nok så var det også hun som endte opp med å få den. I år var ble det juleaften hjemme hos Eiriks foreldre, i fjor var den nemlig hos den andre onkelen hans. Vi hadde en hyggelig julemiddag og pakkeåpning.

I år fikk jeg tidenes julegave. Jeg skal ikke spore av for mye, men jeg har en rekke rare hobbyer, interesser og samlinger som jeg holder litt for meg selv. Blant annet synes jeg radioaktivitet er fascinerende. Å reise til Tsjernobyl er blant annet et ønske jeg har, men en mer realistisk mulighet er Fensfeltet her i Telemark. Jeg synes faktisk det er så spennende at jeg av og til vurderer å rette utdanningen min mot det med en grad i forurensning og miljø slik at jeg kan jobbe med dette f.eks som HMS-konsulent. Det passer bra siden jeg også er besatt av kjemisk forurensning. Uansett, enda en ting jeg synes er skikkelig fascinerende er uranglass. Dette en glasstype som ble produsert og mye brukt i den første delen av 1900-tallet fram til 80-tallet. Greia med uranglass er at det er radioaktivt, og fluorescent under UV-lys. Glass av denne typen har blitt til samleobjekter som har tatt ganske av i statene. Man kan finne ulike objekter med høye priser på eBay og Etsy, men jeg antok at det ville være relativt lett og finne i Norge. Finland produserte nemlig en god del uranglass.

Så hvordan har radioaktivitet og uranglass noe med julen å gjøre? Jo. Vi satt alle i stuen og åpnet pakker. Det ble min tur, og pakken var fra Eirik. Jeg sa spøkefullt "Er den radioaktiv?". Alle lo, men så viste det seg at gaven var en geigerteller som Eirik hadde laget selv. Telleren hadde et 3D printet skall med navnet mitt inngravert. I tillegg var den en liten pakke som fulgte med. Det var en liten pose med polerte uranglasskuler og en liten UV-lykt. Jeg ble kjempe glad. Jeg fikk også et kjempe fint gullsmykke av ham. En annen favoritt blant gavene var en hals som moren hans hadde strikket.

Eirik fikk en Marshall Stockwell bluetooth høyttaler av meg. Vi var på Elkjøp i sommer fordi jeg skulle se på et eller annet da vi fikk øye på høyttalerne. Vi syntes at de var ganske stylish. Jeg husket at Eirik klaget over at han ikke kunne høre musikk fra stuen, inne på kjøkkenet. Det gikk raskt opp for meg at dette var en bra gave. Jeg måtte bare vente, i tilfelle han skaffet noe selv. I oktober tok jeg sjansen og bestilte Marshall høyttaleren. Han ble kjempe fornøyd.

Resten av julen tilbrakte vi hos foreldrene hans. Eirik, broren hans og jeg spilte veldig mye Cribbage. Dette er et spill de har med seg fra den kanadiske siden av familien, selv om spillet riktig nok ikke er kanadisk. Eirik og jeg spleiset på spillet Catan til familien hans som julegave. Etter juleaften gikk det over i mye Catan spilling fram til jeg dro hjem den 27. desember.

I går var jeg på bruktbutikk for å se om jeg kunne finne uranglass. Det er ikke nødvendigvis vanskelig å identifisere uranglass, men det er ikke noe gøy å ha det hvis man ikke kan vise at det faktisk er det. Jeg fant med en gang to skåler som så ut som det. For å være sikker måtte jeg sjekke med UV-lykten og for å ikke vekke mye oppmerksomhet la jeg skålene i en handlekurv, tok et tilfeldig klesplagg og gikk til prøverommet. I stedet for å prøve plagget tok jeg fram UV-lykten min og belyste skålene. De var fluorescente og bekreftet at dette var uranglass. Det var en grei måte gjøre det på. Det vekker sannsynligvis en del oppmerksomhet om jeg skulle stå å belyse gjenstander på hyllene med UV-lys eller måle dem med en geigerteller. Mange overpriser dette glasset med priser helt opp mot 1000 kr. Jeg fikk skålene for 55 kr tilsammen. Jeg testet hjemme med geigertelleren og det var uten tvil uranglass.


  • Jeg blogger mest for min egen del. Dette er en offentlig dagbok fremfor blogg, men en gang iblant legger jeg ut diverse innlegg som noen kanskje har nytte av. For eksempel miljø og bærekraft, økologisk kosmetikk eller webdesign. Dette finner du også i kategoriene mine.

    • bloggrevyen - Oversikt over nye norske blogginnlegg.
    • miniblogg - Kjapp blogging i miniformat.
    • bloggblogg - Her blogger vi selv om stort og smått.
    • forum - Tips, råd og hjelp om blogging og design.