hits

Puss med bambus

Jeg bestilte en stor pakke med bambustannbørster som varte i tre år. Det var litt paradoksalt ettersom pakken var fra Australia, så de miljøvennlige tannbørstene mine måtte reise halve jorden rundt. Da jeg skulle bestille en ny pakke og kikket etter mer lokale alternativer, oppdaget jeg at mye har skjedd på tre år. Zero Waste og bærekraft har også kommet til Norge i stor grad.

Tannbørstene mine slapp å reise jorden rundt denne gangen fordi det har kommet et norsk selskap som selger tilsvarende tannbørster. Puss med bambus tilbyr et abonnement som sender deg en pakke i året. Pakken inneholder fire tannbørster, to med blå farge og to med hvit. Ved normal brukt varer pakken i ett år (ved bytte hver tredje måned). Abonnementet kan høres skummelt ut, men det kan avbrytes når som helst gjennom egen bruker på nettsiden.

Hvorfor tannbørste av tre?
Plast er et miljøproblem, men i dette innlegget jeg går ikke inn i detalj på det. Brukte tannbørster er ikke plastavfall. De er faktisk restavfall. Det vil si at hver tredje måned produserer vi søppel som ikke kan resirkuleres eller brytes ned. Dette gjelder mange andre produkter til kortvarig bruk som også aldri burde vært laget i plast. I løpet av livet kommer vi til å produsere veldig mye plastavfall som ikke kan gjenvinnes, med mindre vi gjør et tiltak. Det minste vi kan gjøre er å erstatte disse forbruksvarene med en utgave som ikke er like skadelig for miljøet. Bambusbørstene kan graves ned, brennes eller komposteres. Men først må nylonbustene fjernes, den eneste delen som ikke er nedbrytbar og regnes som restavfall. Hadde alle brukt en slik tannbørste ville det hatt kjempe stor betydning for miljøet. Jeg startet altså med bambusbørster for tre år siden. Når jeg fyller 80 år vil jeg ha erstattet ca. 240 plastbørster med et bærekraftig alternativ.

Til alle som er skeptiske til tannbørstens pusseevne vil jeg bare si: Jeg har brukt slike tannbørster i tre år nå og har fremdeles tennene mine på plass, uten å ha hatt et eneste hull. Ikke la deg lure av "ny teknologi" som "effektiviserer" de kommersielle plastbørstene. Det er salgstriks. En gammeldags tannbørste fungerer like bra.

Les selv på pussmedbambus.no.


  • Jeg blogger mest for min egen del. Dette er en offentlig dagbok fremfor blogg, men en gang iblant legger jeg ut diverse innlegg som noen kanskje har nytte av. For eksempel miljø og bærekraft, økologisk kosmetikk eller webdesign. Dette finner du også i kategoriene mine.

    • bloggrevyen - Oversikt over nye norske blogginnlegg.
    • miniblogg - Kjapp blogging i miniformat.
    • bloggblogg - Her blogger vi selv om stort og smått.
    • forum - Tips, råd og hjelp om blogging og design.