hits

Hvorfor bruker du briller?

"Hvorfor bruker du briller?"

Vi støter på mange spørsmål i livet, men for meg er dette en gjenganger. Av og til blir jeg spydig fordi det blir på en måte som å spørre noen som er lam om hvorfor vedkommende bruker rullestol. Selvfølgelig er det fordi jeg ser dårlig og har behov for det. Lettere blir det ikke, men jeg skjønner hvor de som spør egentlig vil. Spørsmålet har en annen undertone som lyder slik «Hvorfor bruker du ikke linser?» eller «Hvorfor fikser du ikke synet ditt?». Jeg tar det opp her fordi svaret er ikke kort, derfor vil jeg ha et innlegg å vise til.

Det er nemlig slik at jeg faktisk har linser, du leste riktig! Jeg bruker dem bare så sjeldent at det ikke blir feil å si aldri. Jeg var en aktiv linsebruker fra 2009 - 2012. På den tiden brukte jeg linser daglig, og briller kun i hjemmet. Jeg var ganske usikker som tenåring. Fram til 2010 hadde jeg tannregulering, på den tiden ville briller vært den manglende biten som fullkommen "taper". Fra 2010 har jeg tatt en rundans med alternative stiler som andre kaller emo, scene, goth, punk og grunge. Jeg syntes ikke at briller hørte til her, men unntaket var selvfølgelig de få gangene jeg skulle se hiptastisk ut.


En sjelden hiptastisk dag, og en alminnelig dag i 2012. 

Da jeg var ferdig med min fjortiskrise, og fant ut at jeg skulle ta både skole og fremtid på alvor tok jeg ut alle piercinger og farget bort snåle hårfarger. Her ble briller min nye venn fordi linser egentlig er et enormt slit!


Bilder fra min fjortiskrise: rødt hår 2012, rosa hår 2010. Bilder fra starten på mitt "alvorlige" liv: første bilde fra 2013, andre bilde fra 2014.

Jeg vet ikke hvordan alle andres øyne fungerer, men jeg vet at mine ikke er i sin beste tilstand om morgen. Øynene mine har skikkelig hangover, lyset svir og sannsynligvis produserer øyelokkene mine sand om nettene. Det føles i hvert fall ut som om det er det jeg har i øyet når jeg våkner om morgen. Da kan du prøve å forestille deg hvordan det er å dytte en halvmyk plastbit inn i øyet.

For å gjøre dette så kort som mulig har jeg laget en liste.

  • Linser er ofte lite samarbeidsvillige som fører til at man bruker en uforutsigbar mengde med tid om morgen.
  • Du får linsen på, men så viser deg seg at du har fått rusk i den. Linsen må ut, renses og du må starte på nytt.
  • Du får rusk i øyet ved en senere anledning. Dette er veldig ubehagelig og vanskelig å ordne hvis du ikke er hjemme. Hvis du har sminke på deg i tillegg... lykke til!
  • Det tar dobbelt så lang tid å rense linser.
  • Røde og irriterte øyekroker, just sayin'...
  • Briller er ikke billige, men du betaler kun en gang og de varer i mange år. Linser derimot er en kontinuerlig utgift.

"Hvorfor ikke laseroperasjon?"

For det første har jeg ikke lyst til å betale flere tusen for noe som kanskje ikke er permanent. Det er risikoer ved dette. Min venninne opplevde at synet hennes ble bedre etter en laseroperasjon, men ni måneder senere ble det dårligere enn det var før operasjonen. Det var ingen erstatning å hente i det fordi det skjer av og til. I dag bruker hun briller konstant og fraråder alle laseroperasjon.

Det er ikke uvanlig at syn forandrer seg med alderen. Det er kjent at en stor andel mennesker blir langsynte når de når 40 år +. (Det er derfor din bestemor, bestefar eller forelder ikke klarer å se hva du viser på smarttelefonen din). Dette er en normal forandring og for noen nærsynte fører dette til at synet retter seg litt opp igjen.

Det plager meg ikke at jeg bruker briller. Jeg har brukt dem så lenge at ansiktet mitt virker nakent uten. På en måte har brillene mine blitt en del av min identitet.Syk

Jeg hadde virkelig håpet på å ikke være syk en eneste gang i år, dessverre har jeg blitt forkjølet. Det ble en fraværsdag på meg i går da jeg hadde feber og var veldig snufsete og ør i hodet. Det sannsynligvis en riktig beslutning. I dag er jeg mye bedre og hadde ikke noe problem med å fungere på skolen.

Etter tre måneder i praksis på legekontoret hadde jeg endelig min aller siste dag på mandag. Jeg er glad det er over fordi jeg trivdes ikke noe særlig der, men jeg lærte likevel utrolig mye. Det ga det muligheten utføre ulike oppgaver som skolen ikke kunne tilby, blant annet kommunikasjon med ulike pasienter.Plakater

Forrige uke var jeg ute med Håvard. Vi hang opp plakater for R.i.P (Rockeklubben i Porsgrunn).

Jeg var også på informasjons- og utredningstime i blodbanken. På dette møtet tok jeg opp at jeg nylig hadde tatt hepatitt B vaksine Slik som jeg selv forstod så innebar det at jeg ville ha antistoffer mot hepatitt B og dermed ville få en falsk positiv test. Damen som jobbet der spurte om jeg tok den fordi jeg skulle til utlandet. Jeg sa at det var for å jobbe på sykehuset, og av en eller annen merkelig grunn antok hun at jeg var lege.

Det tok litt tid før jeg skjønte hva hun spurte om. Sannsynligvis antok hun at jeg måtte være lege eller lignende siden jeg viste om det falske prøvesvaret. Jeg beskjed om å komme tilbake i mai for å være sikker på at det ikke blir et positivt utslag.

Denne helgen var jeg hos Eirik. Jeg har ikke vært i Kongsberg siden vinterferien så det var virkelig på tide. Været var veldig ustabilt. Hver gang vi stod opp var det sol, men innen vi hadde spist frokost og gjorde oss klare til å gå ut så haglet det. Vi var på sykkeltur og tok nye geocacher. Jeg tror vi tok ca. 7 stykker.

Etter den kalde grillfesten fra forrige helg, en runde med utegym og sykkeltur i kulden har jeg pådratt meg en kraftig forkjølelse.Bursdagen til lillesøster

I går feiret søsteren min bursdagen sin hos farmor. Denne gangen var storebroren min der. Jeg har ikke sett ham på ett år. Han har to hunder, men pleier bare å ha med en om gangen. Jeg fikk møte Hårek, hunden som jeg ikke hadde sett før.

Søsteren min ga meg en evig lang ønskeliste før bursdagen sin. Jeg skaffet ganske mye på listen og det viste seg at andre i familien hadde fått den samme listen. Det var et mirakel at ingen kjøpte det samme.Grillfest

I går var det grillfest for russ på Åletjern. Jeg dro sammen med venninner som gikk i klassen min i fjor. Vi var omtrent de første som kom til Åletjern, utenom en fyr som dro dit rett etter skolen og tydeligvis hadde vært der en stund. Etterhvert dukket kom det to nye karer og vi slo oss ned for å grille sammen. Det var meldt fint vær, men dessverre regnet det av og på hele kvelden. Vi trodde at det var derfor ingen kom, men etterhvert tok det helt av. Jeg tror vi var 60 russ til slutt. Hele parkeringen var stappfull med russebusser og andre russ ble stadig droppet av på stedet.

Jeg holdt nesten på å dra tidlig fordi det var så kaldt. En fyr overhørte meg si det, han hentet arbeidsjakken sin i bilen og lot meg låne den. Det var veldig hyggelig. Jeg ble der mye lenger takket være jakken.Søsken

I går var jeg ute med Håvard. Jeg så etter gaver til lillesøsteren min som har bursdag i morgen, men skal feire "voksenbursdag" på lørdag. Det blir spennende. Storebroren min skal visst komme i bursdagen. Sist jeg så ham var i farfars begravelse for ett år siden. Broren min bor et stykke unna så jeg ser ham meget sjeldent.

Jeg har snakket med sjefen min og snart får jeg turnuslisten til jobben. Jeg skal være på kirurgisk avdeling og ortopedisk avdeling.Investeringer

Å se klart og bli blendet eller å se uklart og ikke bli blendet... det var spørsmålet, men nå har fått solbriller med styrke. Jeg må si at det kanskje er et av mine smarteste kjøp. Jeg er klar for sommeren!

Processed with VSCO with c3 presetRuss

En venninne jeg gikk i klasse med før hadde nylig bursdag og arrangerte en bursdag/russefest. Det var utrolig moro. Det gikk unna med knuter!Butikker må kunne tåle kritikk

For ca. åtte måneder siden skrev en av de store nettavisene en artikkel om kontroversielle stoffer i enkelte produkter. I artikkelens kommentarfelt roste flere lesere en butikk for å selge en bedre versjon av disse produktene. Jeg var tidligere en kunde av butikken som ble rost, men gjorde en gang en grundig undersøkelse av stoffene i mange av butikkens varer og ble overrasket over at mange av produktene likevel hadde ugunstig innhold av stor betydning.

Denne artikkelen fikk relativt lite oppmerksomhet, men det var en sak jeg engasjerte meg i og valgte derfor å kommentere. Blant annet nevnte jeg at denne butikkens produkter ikke var et så godt alternativ som mange skulle ha det til.

I dag, mer enn et halvt år senere mottok jeg en telefon fra butikkens grunnlegger som ville vite hvorfor jeg hadde gjort en slik uttalelse, noe jeg for så vidt hadde begrunnet i kommentaren. Jeg gjentok at jeg hadde undersøkt innholdet, men fikk inntrykk av butikklederen var ganske uenig i det jeg hadde kommet fram til. Lederen begynte å repetere at de selger et bedre alternativ og at det var dårlig gjort av meg å komme med slike kommentarer for butikken deres. Lederen ønsket selvfølgelig at jeg skulle slette kommentaren min.

Jeg ble kjempe oppgitt, men hadde verken tid eller interesse til å krangle over noe så smålig og gammelt. I stedet for å gi motstand godtok jeg å slette kommentaren min. Lederen sendte meg lenken til artikkelen på e-post og jeg slettet kommentaren. Da lederen ringte meg introduserte vedkommende seg med navn, og det viste seg blant annet at lederen var en av de veldig fornøyde kundene i kommentarfeltet.

Hele situasjonen var ganske absurd. Kommentaren min var ikke formulert på en støtende måte, den var kun min ærlige mening og erfaring. Jeg mener at man må kunne tåle kritikk av varer når driver en butikk, å be en kunde med dårlig erfaring om å slette sin ytring er tåpelig. Butikken selger ikke egne produkter engang.

Som du sikkert ser så har jeg valgt å anonymisere butikken og produktet for å slippe flere slike oppringninger.Sendeprøver

I dag var vi på skikkelig klasstur. Vi var på sykehuset i Skien og Unilabs for å se hvor sendeprøvene havner (Sendeprøver er alle prøver som ikke testes lokalt på legekontoret. Alle blodprøver utenom SR/senkningsreaksjon går til sykehuset, andre blodprøver og kroppsvæsker sendes til Unilabs for å spesifisere eller påvise en mikroorganisme). 

Jeg har vært på de ulike sykehusavdelingene flere ganger så det var ikke noe nytt og spennende der, men vi var i blodbanken og der meldte jeg meg opp som blodgiver. Jeg skal på samtale i forbindelse med blodgiving om to uker.

Unilabs var kjempe spennende! Vi så og luktet på bakteriekulturer, haha! De fleste luktet selvfølgelig vondt, men poenget var at mange hadde karakteristiske lukter. Pseudomonas er en skikkelig lei infeksjon å få, men bakterien lukter faktisk som jordbærgodteri. Vi så på resistenstesting av antibiotika.

Vi fikk faktisk lov til å få med noen blodagarer til skolen slik at vi kan dyrke egne bakterier.

Etter Unilabs dro vi for å spise burgere, og etter det dro vi til helsestasjon for å ta den siste delen heptatitt B vaksinen. Dette er noe vi av en eller annen grunn ble nødt til å gjøre for å få praksis på sykehuset, selv om det ikke er pålagt.  • Jeg blogger mest for min egen del. Dette er en offentlig dagbok fremfor blogg, men en gang iblant legger jeg ut diverse innlegg som noen kanskje har nytte av. For eksempel miljø og bærekraft, økologisk kosmetikk eller webdesign. Dette finner du også i kategoriene mine.