hits

Tolk

I dag fikk jeg for første gang i mitt liv nytte av det å være trespråklig. Vi fikk en pasient som nylig hadde kommet til Norge og som var tospråklig, men snakket verken Norsk eller Engelsk. I går snakket en flerspråklig lege med ham, men i dag var ikke denne legen tilstede og jeg overhørte at de andre legene slet med å finne en god løsning på hvordan de skulle kommunisere med pasienten. Vi har selvfølgelig tolketjenester tilgjengelige, men disse må bestilles og avtales på forhånd og opplegget kan av og til være krunglete.

Tilslutt innrømte jeg at jeg kunne bidra. Selvfølgelig overrasket dette legene fordi de hadde aldri i verden sett for seg at jeg kunne samme språk. Jeg ble med inn til pasienten og vi fikk oppklart mange ting. Takket verre meg kunne pasienten skrives ut i dag.

Pasienten var veldig fornøyd med oppholdet og takket for god service. Legen var også kjempefornøyd, han fortalte nesten halve avdelingen om det og jeg fikk mye ros etterpå. Det er alltid hyggelig med positive tilbakemeldinger.Hva er en helsesekretær?

En helsesekretær

Jeg er helsesekretær, men svært få vet nøyaktig hva det innebærer. Vi helsesekretærer blir forvekslet med mye rart, selv på arbeidsplassen. I motsetning til det mange tror så er jeg er IKKE helsefagarbeider, heller ikke legesekretær, sykepleier eller tilfeldig ansatt med irrelevant utdanning.

Helsesekretær er en beskyttet yrkestittel som krever autorisasjon, noe man får etter fullført 3-årig videregående med denne retningen. Medisinsk sekretær er en 2-årig utdanning på privatskole, uten autorisasjon. Legesekretær er også en ubeskyttet yrkestittel som benyttes av ansatte på legekontor med en sekretærstilling. Med min tittel kan jeg jobbe på ulike steder og ikke bare legekontor.

Utdanningsforløp

Vg1: Helse og oppvekst
Vg2: Helseservice (felles skoleår for de som ønsker å bli enten helsesekretær, apotektekniker eller tannhelsesekretær)
Vg3: Helsesekretær (avsluttes med muntlig-praktisk eksamen. Autorisasjon søkes etter bestått eksamen)

Har vi praksis?

Slik som jeg har forstått det så er ikke praksis på helsesekretærlinjen konkretisert. De fleste skoler med denne linjen velger likevel å ha praksisperioder. Hvor lenge og hvor praksisen foregår varierer hvert år. De som gikk året før meg hadde mye praksis på sykehus, klassen min hadde mest praksis på legekontor. Jeg hadde en kort praksis periode på et legekontor det første halvåret. Etter nyttår hadde jeg to uker på sykehuset etterfulgt av to dager i uken på det samme legekontoret i tre måneder.

Hva gjør en helsesekretær?

Hva en helsesekretær gjør er avhengig av hvor man jobber, men som regel har vi følgende oppgaver og ansvar:

Diverse kontoradministrative oppgaver
Det er veldig mye korrespondanse involvert i dette yrket. Det er mange beskjeder som veksles mellom ulike organer i helsevesenet, i tillegg til privatpersoner. Man er nødt til å kunne bruke ulike digitale verktøy og lære seg ulike pasient- og journalsystemer. Yrket innebærer en del dokumentering av ulike prosesser. Dette krever nøyaktighet og her må man ha tunga rett i munnen fordi man ofte har mange baller i luften samtidig. På sykehuset blir jeg stadig stoppet opp midt i en oppgave og må prioritere en annen. Det er ikke uvanlig at den neste oppgaven også blir avbrutt og da må man kunne hente inn det man holdt på med tidligere. Av og til kan det være stressende.

Laboratoriearbeid
Laboratoriearbeid gjøres kun på legekontor og er den enkle delen av arbeidet. Man tar ulike pasientanalyser som f.eks blodprøver, urinprøver, hurtiganalyser - CRP, HB, HBA1C, INR, strep-A, mononukleose, FOB. Det finnes også noen andre analyser, men jeg har dekket de vanligste.

Skiftestuearbeid
Skiftestuearbeid er oppgaver som kan minne om sykepleie. Dette innebærer sårskift, fjerning av sting, øreskylling, assistanse ved mindre kirurgiske inngrep, injeksjoner, EKG, blodtrykksmåling, spirometri og PEF-måling.

Kommunikasjon
Dette er selvfølgelig en meget viktig del av yrket. Som helsesekretær er du som regel den første personen pasienten på et legekontor møter eller snakker med. I yrket må man ha veldig mange samtaler både med pasient og annet helsepersonell, over halvparten av disse foregår på telefon. Man skal yte så god service som mulig og man skal være imøtekommende selv om pasienten kanskje ikke er det.

Helsefremmende arbeid
Selv om det er legen som vurderer pasienten og setter diagnoser så skal man ha det læreren min pleide å kalle for "stille kunnskap". En del av jobben er å fremme andres helse. Vi må ha kunnskap om sammenhengen mellom livsstil og ulike helsetilstander. Av og til må vi rådgi eller veilede pasientene om dette.

Hvor kan en helsesekretær jobbe?

Hovedsaklig jobber helsesekretærer på legekontor og sykehus, men vi kan også jobbe i bedriftshelsetjenesten, NAV-kontorer, helsestasjon, forsikringsbransjen, legemiddelbransjen, hjemmetjenesten, institusjoner og andre helsesentre.

Lønn

Jeg jobber på sykehus og med 0-års ansiennitet. I 100% stilling er årslønnen på 321 000 kr. Etter 10 år kan man tjene litt i underkant av 400 000 kr. Lønnen på private legekontor er som regel noe høyere.

Arbeidstid

De aller fleste jobber fra kl.08.00 - 16.00. På sykehuset jobber jeg fra 07.30 - 15.00. Det er noen få jobber som kan ha kveld- og nattskift som f. eks resepsjon på sykehuset og legevakt/akuttmottak.

Videreutdanning

Det er mulighet for å ta påbygging til generell studiekompetanse vg4.

Det finnes en y-vei til en bachelorgrad som bioingeniør. Opptakskravet er 12 måneder med relevant arbeid/praksis etter bestått VGS, og bestått sommerkurs for ingeniører.

5 år med relevant yrkeserfaring gir mulighet til vurdering av realkompetanse og dermed kan man ta sykepleie eller vernepleie.

Det finnes også andre etterutdanninger spesielt for dette yrket som ofte fokuserer på administrasjon og IKT-stystemer.

Annet

Yrket kan være krevende og man har ofte stort ansvar i forhold til dokumentasjon og forsvarlighet. Vurdering av krisenivå kan være tungt fordi mange pasienter opplever sin situasjon som langt mer truende enn det den egentlig er. Det er mange frister å forholde seg til.

Organisasjoner

Helsesekretærforbundet, via Delta.

 

Her er en film som klassen min lagde til hospiterende 9-klassinger, vg1 og vg2 elever for å gi et lite innblikk i hva vi gjør. Videoen viser stort sett kun laboratoriearbeid.

OBS! DET ER BÅDE SPRØYTER OG BLOD I DENNE VIDEOEN.Leppestift swatches (parabenfrie)
 

Sierra Bees
Ikke testet på dyr. Allergivennlig. Økologisk sertifisert av USDA. Inneholder ingen konserveringsmidler.

Red
Pigmentering: svak
Shimmer: ja
Shine: glossy
Smak og duft: ja
Tone: varm
Prisgruppe: billig (ca. 43 kr for firepakning)
Kjøpes på: iHerb

Mauve
Pigmentering: svak
Shimmer: ja
Shine: glossy
Smak og duft: ja
Tone: kald
Prisgruppe: billig (ca. 43 kr for firepakning)
Kjøpes på: iHerb

 


La Roche-Posay
La Roche-Posay er en produsent som lager sensitiv- og allergivennlige kosmetiske produkter. Produsenten tilhører L'Oreal gruppen som tidligere har fått mye omtale for dyretesting, men fra og med mars 2013 skal L'Oreal angivelig ha sluttet med dyretesting. L'Oreals hjememside bekrefter også dette på deres FAQ. Produktene til La Roche-Posay er ikke økologisk sertifiserte, men de holder en god standard ved å unngå parabener, sulfater, ftalater og EDTA.

Novalip Duo 173
Pigmentering: sterk
Shimmer: nei
Shine: mellomting av matt og glossy
Smak og duft: nei
Tone: kald
Prisgruppe: dyr (209 kr)
Kjøpes på: Vitus Apotek

Novalip Duo 198
Pigmentering: sterk
Shimmer: nei
Shine: mellomting av matt og glossy
Smak og duft: nei
Tone: kald
Prisgruppe: dyr (209 kr)
Kjøpes på: Vitus Apotek
 


E.L.F (Eyes Lips Face)
Ikke testet på dyr. Petroleum fri. Kjemikaliefri. Biologisk nedbrytbart.

Bare Brown
Pigmentering: medium
Shimmer: nei
Shine: glossy
Smak og duft: nei
Tone: varm
Prisgruppe: billig (ca. 26 kr)
Kjøpes på: tidligere på iHerb, men nå på E.L.F sin hjemmeside

 


Lis Noir
Lis Noir er en Etsy selger som lager egen økologisk kosmetikk. Jeg har prøvd ulike leppestifter av samme selger og hadde blant annet en som het Aubergine som jeg brukte opp. Leppestiftene hennes er av meget god kvalitet, med ulike eteriske oljer som gir leppestiften både god duft og smak. Hvis du er i tvil så selger hun små samples så man kan prøve dem først. De er selvfølgelig ikke testet på dyr.

Valentine
Pigmentering: medium
Shimmer: ja
Shine: medium
Smak og duft: ja
Tone: kald
Prisgruppe: normal (114 kr)
Kjøpes på: Etsy

Nude
Pigmentering: medium
Shimmer: nei
Shine: matt
Smak og duft: ja
Tone: varm
Prisgruppe: normal (114 kr)
Kjøpes på: Etsy

 


IDUN Minerals
Ikke testet på dyr. Fri for parabener, silikoner, parfyme, bismuth, olje og talk.

Nypon
Pigmentering: medium
Shimmer: nei
Shine: matt
Smak og duft: duft
Tone: varm
Prisgruppe: dyr (195 kr)
Selges: på Kronans Apotek i Sverige, IDUNS hjemmeside
 


Terre d'Oc
Ikke testet på dyr. Sertifisert økologiske ingredienser av ECOSCERT. Fri for parabener.

Rouge à levres 201
Pigmentering: medium
Shimmer: ja
Shine: glossy
Smak og duft: duft
Tone: kald
Prisgruppe: dyr (190 kr)
Selges på: noen helsekostbutikker og spa selger denne serien. Den norske nettforhandleren som solgte disse har sluttet med leppestiftene. Nå er den kun tilgjengelig på Hennaherbals i en annen farge (Lilly 206). Om du skulle være i Frankrike så er Terre d'Oc en kjede og har butikker på ulike steder, inkludert Paris.Hyttehelg

Denne helgen var jeg på familiehytten til kjæresten min og moren hans. Det var et fint avbrekk fra jobb. Jeg kunne innbille meg at jeg hadde ferie da jeg var der. Det var veldig hyggelig å bare være oss tre. Vi tre satt sammen ute og nøt solen som vi var heldige med, siden været var ganske ustabilt uken før. Det ble også et par runder med brettspill.

Jeg hadde en veldig fin helg der. Jeg reiser tilbake igjen på fredag.Sweety

Møt Sweety, en gammel og kjær venn. Jeg fikk henne sommeren 2005. Det var det året jeg fylte elleve, og nå er det Sweety som er elleve.

Det hele begynte med en nabojente som hadde funnet en tilsynelatende hjemløs katt som hun adopterte. Denne katten viste seg å være drektig og fødte tre små kattunger rundt 17. - 19. april 2005. Hun fødte to jenter og en gutt. Etter to måneder, altså i juni 2005, fikk jeg den ene kattungen og ga henne navnet Sweety.

Navnets opprinnelse er egentlig ganske teit. I 2005 var det haugevis av reklamer for mobil ringetoner på TV. En av disse var en syngende og dansende kylling som het "Sweety Tweety" eller noe lignende. Reklamen var kort og dårlig, men som elleveåring syntes jeg fuglen var søt og jeg digget den. Dermed endte pus opp med navnet Sweety. Man sier at kjært barn har mange navn og hun har hatt langt fjernere kallenavn over tid som Pølsa, Ting-Ting, Bolla, Boozie, Baby, Pusevenn, osv.

Mennesker har kommet og gått, men Sweety har vært der konstant. Det er overraskende hvor mye et kjæledyr kan bety. Hver gang hun er borte lenge får jeg hjertet i halsen. Fordi jeg fikk henne som elleveåring fikk hun mye oppmerksomhet, noe jeg tror er grunnen til at hun er så sosial at det av og til kan være irriterende. Likevel, er det hyggelig med selskap og jeg håper selvfølgelig at jeg kan ha henne i noen flere år.

Processed with VSCO with 4 preset


2007 og 2016.Naturlig og giftfri hudpleie

Her er de hudpleieproduktene som jeg bruker mest. Alle disse produktene har høyt innhold av naturlige og organiske ingredienser, og er fri for for parabener, ftalater, EDTA, PEG, petroleum og dyretesting. Hvert produkt har fått et nummer slik at du kan finne mer informasjon under bildet. Rekkefølgen på nummereringen er tilfeldig.

Jeg skriver også litt om virkestoffene i disse produktene og hvordan de i teorien skal virke, men jeg vil ikke komme med noen påstander om at de gjør det. Jeg er utrolig skeptisk til alt, og slik som verden er i dag kan store selskaper kjøpe seg "forskning". Ofte er virkestoffene noe vi allerede har i kroppen fra før som har en bestemt funksjon, men om det er effektivt å påføre det direkte på huden kan diskuteres. Et eksempel er kollagen som finnes i huden og er blant annet med på å holde den stram, men vi mister kollagen med alderen. Funksjonen til kollagen er fakta, men det betyr ikke at det hjelper å påføre det på huden. Det er mye mer komplekst enn så.

Under bildet finner du hvor produktet kan kjøpes, min beskrivelse av produktet og en beskrivelse av virkestoffene i produktet.

1. Isvara Organics
Ikke testet på dyr. Økologisk og naturlig. Fri for parabener, silikoner, petroleum, polyetylen glykol, ftalater og EDTA.
Selges på iHerb og Vitacost.

AHA Exfoliating Cleanser
Dette er en ansiktseksfoliator/scrub. Den inneholder honning og virker eksfolierende på grunn av små granulater (små korn) i honningen, men på grunn av kornene bruker jeg den bare i dusjen. Det er så mange små korn at det nesten er umulig å få alle av ansiktet hvis du ikke skyller dem av i dusjen. Ifølge instruksjonene skal denne uansett påføres på fuktig hud.

Virkestoffer
Den inneholder alfahydroxsysyre (AHA) som egentlig bare er syreklasse som melkesyre, sitronsyre og glykolsyre faller innunder. Disse syrene kan løse opp døde hudceller. For noen høres kanskje syre skummelt ut, men omtrent alle kosmetiske produkter i flytende form inneholder minst en form for syre. Dette gjelder alt fra kremer til sjampo. De fleste sjampoer inneholder allerede AHA fordi de enten inneholder melkesyre eller sitronsyre under navnet "lactic acid" eller "citric acid". Du har sannsynligvis allerede brukt produkter med disse syrene og du vil på ingen måte føle eller oppleve at disse etser huden din.2. Andalou Naturals

Ikke testet på dyr. Veganske ingredienser. Uten parabener, sulfater, genmodifiserte planter. Allergivennlig. Økologisk sertifiserte ingredienser.
Selges på iHerb, kommer også i større beholder hos iHerb og Vitacost.

Night Repair Cream. Dette er en nattkrem som kommer i en praktisk liten beholder. Den kommer også i større beholder dersom man ønsker det. Kremen er ikke fet og den har en svak duft av skogsbær.

Virkestoffer
Den inneholder et antioksidant som heter koenzym Q10. Vi har Q10 naturlig i cellene våre fra før, men det reduseres gradvis med alderen.

Prinsippet bak antioksidanter er komplekst, men jeg gjør det så kort som mulig: Antioksidanter stenger frie radikaler ute av kroppen. Frie radikaler kan være med på å fremskynde celleskade og aldring. Vi vet egentlig ikke om det har noen effekt å påføre antioksidanter direkte på huden, derfor vil jeg ikke si at disse produktene nødvendigvis hjelper. Likevel så er det kanskje verdt forsøket.​3 og 4. Aroma Naturals

Ikke testet på dyr. Naturlige ingredienser og allergivennlig. Fri for parfyme, parabener, genmodifiserte planter, animalske produkter og gluten.
Selges på iHerb. Vitamin A crème. Vitamin C crème. Vitamin C crème kommer også i liten lotion flaske.

Amazing A, C & E, Vitamin Crème. Begge disse kremene er relativt like, men konsentrasjonen av vitamin A og C er noe ulik. Her er det mest vitamin A. Denne lukter veldig godt, som skogsbærte. Kremen kan være ganske fet så det lønner seg å påføre tynne lag.

Amazing C, A & E, Vitamin Crème Begge disse kremene er relativt like, men konsentrasjonen av vitamin A og C er noe ulik. Her er det mest vitamin C. Denne har helt grei lukt, men A-kremen lukter mye bedre. Kremen kan være ganske fet så det lønner seg å påføre tynne lag.

Virkestoffer
Hovedsakelig er virkestoffene i denne kremen antioksidanter i form av ulike vitaminer. Retinylpalmitat (Vitamin A), askorbylpalmitat og natrium askorbylfosfat (Vitamin C) og tocoferylacetat og tocoferol (Vitamin E). Jeg beskrev funksjonen til antioksidanter under "virkestoffer" i produkt nr. 2. 

Årsaken til at jeg vil ha produkter med disse ingrediensene er at vitamin A kan redusere oljete hud. Hvis man sliter med akne kan man få kraftige vitamin A midler på resept. I disse kremene kommer det selvfølgelig i veldig små og godkjente mengder.5. Sierra Bees

Ikke testet på dyr. Allergivennlig. Økologisk sertifisert av USDA. Inneholder ingen konserveringsmidler.
Unflavored Organic Lip Balm selges nå kun i 8 Pack eller i en Variety Pack.

Organic Lip Balm, unflavored.
Dette er en vanlig leppepomade uten smak, lukt og farge.

Virkestoffer
Den inneholder vitamin E, som er et antioksidant. Se "virkestoffer" i produkt nr. 2.6. Maria Åkerberg

Ikke testet på dyr og fri for animalske ingredienser. Økologiske ingredienser. Fri for parabener.
Selges på Maria Åkerbergs hjemmeside. Dessverre har M.Å en minstesum på 300 kr for samlet varekjøp. Aloe Vera Barbadensis koster 55 kr. Jeg pleier også å kjøpe Hair Conditioner Energy som er den aller beste conditioneren jeg noensinne har hatt. Derfor pleier ikke minstesummen å være et problem for meg. Jeg kommer til å lage et innlegg om Maria Åkerberg produkter. (Innlegget finner du her - 28.08.2016)

Aloe Vera Barbadensis
Dette er Aloe Vera juice som man kan bruke som nattkrem for fet hud eller til etter-sol behandling. Aloe Vera virker avkjølende og fuktende på huden. Noen ansiktskremer kan være ganske oljete, denne er helt oljefri. Jeg bruker denne når jeg ikke føler for å ha så mye produkt på ansiktet, men likevel vil unngå tørr hud. Den inneholder ingen spesielle virkestoffer annet en at aloe vera er kjølig på huden som gjør at den passer bra i sommervarmen.It's BBQ time!

I går plukket Daniel meg opp etter jobb. Vi stoppet innom matbutikken og kjøpte marinerte kalkunskiver, potetsalat, litt snacks og drikke. Været var nydelig så vi satt ute på terrassen hans og grillet

Da det ble kveld så vi på The Uninvited som ikke akkurat er en skrekkfilm, men mer horror eller drama. Den var faktisk ikke så verst. Jeg likte at alt tok en skikkelig uventet vending på slutten.Det blir påbygg

I går fikk jeg en gladmelding. Jeg fikk plass på påbygging til generell studiekompetanse vg4, og på skolen som var førstevalget!

I lang tid gruet jeg meg til å få svaret. Jeg brukte nemlig opp min rett på videregående opplæring 2014/2015 semesteret. Jeg fikk fullføre vg3 2015/2016 med det som kalles fullføringsrett. Grunnen til dette var at jeg tok to år på en annen skole før jeg ble helsesekretær.

Det så ikke så lyst ut da jeg søkte i januar fordi det så ut til at mange (med rett) ønsket å ta påbygg. Jeg snakket med inntakskontoret på den tiden, de sa at de ville se på karakterer og fravær når det gjaldt elever på venteliste. Heldigvis fikk jeg plass på hovedinntaket, men jeg vil tro at min innsats på skolen og lave fravær var en faktor til at jeg fikk plass. En venn av meg søkte på samme skole, men kom dessverre ikke inn. Det var egentlig ganske dumt fordi vi så frem til å kunne samarbeide.

En kollega så også på VIGO resultater i matpausen. Vi fikk oss en god latter da vi fant ut at vi hadde søkt det samme og fått plass på samme skole. Jeg antar at vi kommer til å gå i samme klasse.Jobb

I dag betalte jeg for autorisasjonen min, og hadde min første selvstendige dag på jobb. Det var ganske hektisk denne morgen fordi det hopet seg opp med oppgaver over helgen og det var noe med en del oppfølginger som ikke stemte da jeg kontrollerte. Jeg var usikker på hvordan dette skulle løses fordi jeg bare fikk en uke med opplæring på denne avdelingen, men heldigvis gikk det seg til.

Jeg er opprinnelig på kirurgisk avdeling, men har også en del oppgaver for urologisk, gynekologisk, endo/mammae og øre-nese-hals avdelingene. Med alle disse avdelingene fikk jeg plutselig et enormt ansvar og alt for lite opplæring. Under opplæringen fikk jeg så mange beskjeder og oppgaver at jeg trodde jeg kom til å glemme halvparten av dem. Det var uventet at det gikk så bra.

Når jeg ikke er på kirurgisk avdeling er jeg på ortopedisk avdeling. Jeg fikk lengre opplæring på der, i tillegg til at jeg var der en liten periode i januar. Jeg forholder meg kun til en avdeling på ortopeden så selvfølgelig er det favoritten.Belgisk sjokolade

I går kom jeg hjem etter en trivelig helg hos kjæresten min. Han har både vært forkjølet og reist til Belgia med jobben, så det var en stund siden jeg hadde sett ham. Han kom med en veldig søt overraskelse, en boks med Belgisk sjokolade.

Konfekten var kjempe god og den spiste vi gradvis opp i løpet av helgen sammen med noen gode middager og vin. Denne helgen var vi mesterkokker som prøvde fullstendig nye retter. Vi lagde en Singapore nudelsalat med sesamolje, chili, ingefær, koriander, søt chilisaus, soyasaus og lime. I tillegg inneholdt retten ristede cashewnøtter og revet kokos. 

Den andre retten vil lagde var marinert indrefilet av svin med diverse grønnsaker.   • Jeg blogger mest for min egen del. Dette er en offentlig dagbok fremfor blogg, men en gang iblant legger jeg ut diverse innlegg som noen kanskje har nytte av. For eksempel miljø og bærekraft, økologisk kosmetikk eller webdesign. Dette finner du også i kategoriene mine.