hits

Litt om UV- og fargefilter

De fleste som er interessert i fotografi, har hørt om UV filtere. Et UV filter er en sirkel med UV beskyttende (Ultrafiolett stråling) glass som settes foran linsen på objektivet, men hva trenger vi egentlig UV filter til? De fleste har sannsynligvis hørt at UV filtere reduserer linseoverstråling. Det er selvfølgelig er sant, men vanligvis gir ikke et UV filter noen merkbar forskjell, og sannsynligvis vil et UV filter som klarer å redusere linseoverstrålig samtidig redusere bildets kvalitet. Man vil få mer ut av å bruke en solblender i stedet.

Så hvorfor trenger vi da UV filter? I motsetning til linseoverstråling spiller UV filter en viktigere rolle i å beskytte kameralinsen. UV stråling påvirker ikke glasset på linsen, som noen tror, men heller ulike belegg på linseglasset og andre sensitive deler, i objektivet og kamera. Det finnes også enda en stor fordel ved bruk av UV filter, sjansen for å knuse linsen på objektivet blir betydelig redusert. Det er bedre å sitte igjen med et knust UV filter i stedet for en knust objektiv linse.

Fargefilter

Et fargefilter er ikke et UV filter, slik som mange tror, men det finnes også fargede UV filtere. Et fargefilter brukes for å forsterke farger i et bilde, fordi et kamera uten fargefilter ofte har litt lav fargemeting. Med et fargefilter kan man oppnå mer spennende bilder naturlig, og det er et greit alternativ dersom man ikke ønsker å bruke mye tid på å redigere bilder. Det finnes også fargefiltere for blits.

Eksempel: Uten og med grønt fargefilter. (Helt uredigerte bilder)

Fargefilter og UV filterFlere uredigerte bilder med grønt fargefilter.Balanse

Siden det svevebildet jeg tok ble vellykket, bestemte jeg meg for å prøve igjen. Fordi jeg fikk vondt i ryggen etter svevebildet, så ble det heller veldig uvirkelig balanse på disse i stedet.

Eksperimenter med lys

De siste årene har jeg eksperimentert mye med lys når jeg tar bilder. Helt siden jeg var barn har jeg vært veldig fascinert over farget lys. Det er helt klart en interesse som jeg har tatt med meg fra barndommen til den dag i dag. Nå som jeg også driver med fotografi får jeg god nytte ut av dette. Jeg liker at ulike typer belysning skaper naturlige effekter.

Hva synes du?

Meninger om skolen

Da var det rett tilbake til skolebenken, etter å ha sløvet rundt i ett år. Det er rart å starte på videregående igjen, enda rarere på helse og sosial. Folk er virkelig forskjellige fra skole til skole. Det blir kanskje mer riktig å si at forskjellige folk søker forskjellige skoler.

Jeg passer ikke inn på helse i det hele tatt, og det er ikke bare fordi jeg er 18 år. Min personlighet, holdning og stil passer ikke inn her, ikke blant medelevene. Ikke at det bekymrer meg noe særlig. Denne gangen går jeg kun for å lære, og bli ferdig med videregående. Akkurat nå er jeg ikke sikker på hva jeg vil bli, men det står mellom apotektekniker, helsesekretær og helsefagarbeider.

Ikke alt er så ille. Kontaktlæreren min er en veldig hyggelig dame, som alltid er optimistisk. Det er godt å ha slike mennesker på skolen, de fleste lærerne før var ikke slik. Det er mer motiverende, i hvert fall for meg. Jeg er langt ifra misfornøyd med klassen min. Ingen av de bråkete og irriterende elevene på skolen går i klassen min, mer en det trenger jeg ikke.

Levitate

I veldig lang tid har jeg ønsket å ta et svevebilde men har aldri hatt nok motivasjon eller funnet rette tid og utstyr til å gjøre det. Det gjør ikke noe fordi i dag kom den dagen likevel. Jeg har tatt andre svevebilder hvor jeg hopper men metoden jeg brukte i dag gir definitivt et mer unikt resultat. Jeg er ikke helt fornøyd med bildet fordi jeg gjorde det veldig spontant så man kan si dette var en test. Jeg skal gjøre det igjen på et mer spennende sted med andre klær og mer gjennomtenkt.

Jeg vil ikke røpe hvordan jeg har gjort det ennå. Jeg har ikke klipt og limt meg selv inn. Jeg var akuratt der jeg er i bildet. Jeg kommer til å lage innlegg med tips til foto så en gang skal jeg forklare hvordan. Noen av dere vet det kanskje allerede fra før.

Høsten

Jeg gleder meg sånn til høsten. Det er et eller annet med høst som er så fantastisk! Om jeg måtte velge hvilken årstid jeg liker best så ville det vært høst, og spesielt perioden mellom slutten av September og starten av Oktober. Det er da tåkene kommer, bladene blir gylne og luften er frisk. Det erger meg at jeg var så sløv med bilder i fjor, så I år skal jeg være flink!

Bilder fra 2012 og 2011.

 

Neli

Hei! Velkommen til min nye blogg. Jeg er Elinor en 18, snart 19-åring fra Telemark. (Nellie er et kallenavn). Jeg har en endeløs liste med hobbyer, som jeg holder på med og fant ut at blogg.no er nettopp der jeg ønsker å dele min kreative side. Jeg har nettopp startet på helse og oppvekst fag, etter at jeg ikke syntes formgiving var noe for meg. De hobbyene jeg driver mest med er fotografi, tegning og lage musikk. Jeg er også med i en lokal malerklubb.


   • Jeg blogger mest for min egen del. Dette er en offentlig dagbok fremfor blogg, men en gang iblant legger jeg ut diverse innlegg som noen kanskje har nytte av. For eksempel miljø og bærekraft, økologisk kosmetikk eller webdesign. Dette finner du også i kategoriene mine.