Over grensen

På lørdag dro Eirik og jeg til Sverige, bare for å ta en tur. Vi er ikke store harryhandlere, men jeg tror har nok tyggis ut året nå. Det ble mange timer på ferge og få timer på Nordbysenteret. Egentlig synes jeg denne turen ble ganske slitsom fordi vi måtte haste oss gjennom butikkene for å rekke fergen hjem.

Søndagen var mye roligere. Været var utrolig flott så det ble et par turer.



Ekorn

Denne helgen kom Eirik til meg. Vi Geocachet, og tok våre første Skien-cacher, der så vi også på flommen. Vi cachet også i et par skogsområder her i Porsgrunn hvor vi ikke fant cachen, men fant et ekorn i stedet.



Gaustatoppen

Denne helgen var jeg på Gaustatoppen sammen med Eirik og foreldrene hans. Jeg hadde aldri vært på Gaustatoppen, og heller ikke noe annet fjell med særlig imponerende høyde. Gaustatoppen har vært på min "to-do" liste i et par år nå.

Dessverre var ikke været noe særlig bra, og det var kun utsikt ved lav høyde. De tåkete omgivelsene var så nye at det gjorde ingenting. Vi spøkte om at vi var astronauter på en annen planet som så om den var beboelig.



Første møte

Jeg forehåndsstemte til lokalvalget på mandag. Den kommende helgen skal jeg på Gaustatoppen med Eirik og foreldrene hans, av den grunn var det gunstig å forhåndsstemme.

I går var jeg på valgvake med MDG. Dette var mitt første GU arrangement. Jeg hadde ikke så store forventninger, men de var likevel for høye. Opplegget virket ikke særlig velorganisert, og de andre var betydelig mye yngre enn meg. Jeg trodde vi kom til å diskutere noe av politikken, men mange av disse menneskene kjente hverandre og diskuterte fullstendig irrelevante ting som fellesvenner.

Jeg fikk et dårlig førsteinntrykk. Jeg opplevde veldig mangelfull integrering av de nye medlemmene. I fremtiden kommer jeg sannsynligvis kun til å møte opp på større arrangementer. Det er nesten slik at jeg ønsker å skifte ungdomsparti.



Oppsumering av vegan challenge

For 30 dager siden startet jeg min vegan challenge. Jeg lagde noen punkter som skulle besvares, så her er de:

  • Klarte jeg og forholde meg til dette?
    • Ja. Jeg synes ikke det var noe særlig vanskelig å forholde seg til dette, men noen av dagene gikk tapt på besøk hos andre. Hjemme hadde jeg bare to tilfeller hvor jeg benyttet ikke-veganske produkter til matlaging. Jeg opplevde ikke at fristelsene ble for store.
       
  • Endringer i helse.
    • I starten opplevde jeg magesmerter, men hvorvidt de hang sammen med dietten vet jeg ikke. Det positive er at jeg ikke har hatt en eneste hodepine, ellers merker jeg ingen store forandringer.
       
  • Synlige/fysiske forandringer.
    • Jeg begynte å trene samtidig som jeg begynte på denne dietten. Det virker som om resultatene fra treningen kommer raskere på denne dietten enn det de gjorde da jeg trente for ett år siden uten denne dietten.
       
  • Fordeler
    • Man benytter råvarer som inneholder flere næringstoffer enn bearbeidet mat, så det er et sunnere alternativ.
    • Det er relativt billig å være veganer.
    • Jeg opplevde en slutt på hodepinene.
    • Man får muligheten til å være kreativ med mat.
    • Raskere å lage maten fordi ingrediensene er mindre avhengige av å bli like godt gjennomstekt som kjøtt. Grønnsaker bruker mindre tid på å bli ferdige.
    • Mye lettere å "ta en snack" når man er sulten. F. eks en banan når man er småsulten i stedet for å snacke på noe mindre sunt.
       
  • Ulemper
    • Kan være vanskelig å oppnå like god smak på måltidene når matvareutvalget er begrenset.
    • Jeg oppdaget at mange erstatningsprodukter inneholder ugunstige ingredienser. I tillegg er prisen på disse skyhøy.
    • Kan være vanskelig å bestemme seg for hva man skal spise.
    • Det blir mye karbohydratbasert mat på grunn av frukten og grønnsakene. Måltidene får ikke like "salt" smak, og jeg opplevde at jeg ble lei av sødmen.
    • Kan være stusslig når andre rundt deg ikke spiser det samme som deg.
    • Nærmest umulig å spise på et utested.


Dag 28

Jeg er snart ferdig med mine 30 dager som veganer, deretter tar jeg straffedagene. Jeg kommer likevel til å lage en oppsummering etter dag 30, og besvare punktene jeg satte opp på dag en.

Det har faktisk gått veldig fint. Jeg synes jeg har vært mye mer kreativ med mat, og det har vært artig å finne alternativer til "de forbudte" matvarene.


Øverste rad: glutenfri wrap med tandoori tofu, ruccula og avokado. Midterste rad, venstre: grov glutenfri fusilli med hjemmelaget pastasaus. Midterste rad, høyre: sitron cashewkake med kokos- og mandelbunn. Nederste rad: glutenfri grov fusilli, kremet i soyafløte med løk, hvitløk, chilli og store hvite bønner.







  • Jeg blogger mest for min egen del. Dette er en offentlig dagbok fremfor blogg, men en gang iblant legger jeg ut diverse innlegg som noen kanskje har nytte av. For eksempel miljø og bærekraft, økologisk kosmetikk eller webdesign. Dette finner du også i kategoriene mine.

  • hits