hits

Squash sticks med parmesan

Squash eller zucchini som det også heter ser ut til å være all the rage for tiden. Det er riktignok forståelig fordi frukten kan brukes til så mangt. Den kan strimles og brukes som pasta. Grilles, brukes i salat eller tilsettes i brød og kaker for å få en saftigere konsistens. Squash kan brukes til nesten alt, og det beste er at en stor squash inneholder kun 54 kalorier!

Her er min metode for å lage zucchini sticks som er en fin liten snack.

Du trenger
Squash
Parmesan
Provence krydder
Hvitløkssalt eller -pulver (Husk at parmesan allerede er ganske salt, dersom du går for hvitløkssalt).
Planteolje f.eks olivenolje (kan sløyfes).

Vask squashen. Kutt den opp i strimler og legg dem i en ildfast form. Jeg anbefaler sølvfolie under fordi osten kan være vanskelig å vaske av formen etter steking. Pensle strimlene med litt olje. 

Riv en god mengde med parmesanost i en skål og tilsett krydderne, ca. 1 spiseskje av hver. Strø ost og krydderblandingen over strimlene.

Stekes på 225 grader i ca. 30 - 40 minutter. Osten skal bli lettere brun og litt crispy.Belgisk sjokolade

I går kom jeg hjem etter en trivelig helg hos kjæresten min. Han har både vært forkjølet og reist til Belgia med jobben, så det var en stund siden jeg hadde sett ham. Han kom med en veldig søt overraskelse, en boks med Belgisk sjokolade.

Konfekten var kjempe god og den spiste vi gradvis opp i løpet av helgen sammen med noen gode middager og vin. Denne helgen var vi mesterkokker som prøvde fullstendig nye retter. Vi lagde en Singapore nudelsalat med sesamolje, chili, ingefær, koriander, søt chilisaus, soyasaus og lime. I tillegg inneholdt retten ristede cashewnøtter og revet kokos. 

Den andre retten vil lagde var marinert indrefilet av svin med diverse grønnsaker. Valentine's day

Eirik og jeg bestemte oss for å bli hjemme på valentine's. Jeg bakte hjerteformet gulrotkake.Squashkaker

Squashkaker

Et lettvint alternativ til kjøtt.

 

Gir ca. 3 kaker

Ingredienser

1/2 Squash

1 egg

4 - 5 ss grovt mel

1 ts salt (Kan sløyfes)

1 fedd hvitløk (Kan sløyfes)

 

Fremgangsmåte

1. Skyll squashen og riv den med rivjern. Den trenger ikke å rives fint, kan rives på samme måte som ost.

2. Bruk to skåler. Klem ut noe av væsken fra den revne squashen i en skål og sett den vekk. (Du skal bruke den senere). Legg den revne squashen i den andre skålen.

3. Dersom du vil ha litt mer smak kan du bruke hvitløk eller løk. Jeg bruker ett hvitløkfedd som jeg kutter i småbiter. Dette putter du i skålen med revet squash.

4. Tilsett egg, salt og mel. Rør om.

5. Form kaker på samme måte som med kjøttdeig.

6. Kakene stekes på middels varme. Når de har stekt en liten stund heller du væsken over og legger lokk på pannen, da trekker væsken inn i kakene igjen.

Hvis du vil prøve deg på gulrotkaker er framgangsmåten akkurat den samme, men gulrøttene må kokes før de raspes/moses og du trenger ikke å klemme ut væske. Her bruker man heller ikke løk eller hvitløk. Jeg bruker faktisk litt vaniljesukker.

Man kan selvfølgelig også prøve seg frem med flere grønnsaker. Potet har f. eks god evne til å binde kakene sammen.Oppsumering av vegan challenge

For 30 dager siden startet jeg min vegan challenge. Jeg lagde noen punkter som skulle besvares, så her er de:

 • Klarte jeg og forholde meg til dette?
  • Ja. Jeg synes ikke det var noe særlig vanskelig å forholde seg til dette, men noen av dagene gikk tapt på besøk hos andre. Hjemme hadde jeg bare to tilfeller hvor jeg benyttet ikke-veganske produkter til matlaging. Jeg opplevde ikke at fristelsene ble for store.
    
 • Endringer i helse.
  • I starten opplevde jeg magesmerter, men hvorvidt de hang sammen med dietten vet jeg ikke. Det positive er at jeg ikke har hatt en eneste hodepine, ellers merker jeg ingen store forandringer.
    
 • Synlige/fysiske forandringer.
  • Jeg begynte å trene samtidig som jeg begynte på denne dietten. Det virker som om resultatene fra treningen kommer raskere på denne dietten enn det de gjorde da jeg trente for ett år siden uten denne dietten.
    
 • Fordeler
  • Man benytter råvarer som inneholder flere næringstoffer enn bearbeidet mat, så det er et sunnere alternativ.
  • Det er relativt billig å være veganer.
  • Jeg opplevde en slutt på hodepinene.
  • Man får muligheten til å være kreativ med mat.
  • Raskere å lage maten fordi ingrediensene er mindre avhengige av å bli like godt gjennomstekt som kjøtt. Grønnsaker bruker mindre tid på å bli ferdige.
  • Mye lettere å "ta en snack" når man er sulten. F. eks en banan når man er småsulten i stedet for å snacke på noe mindre sunt.
    
 • Ulemper
  • Kan være vanskelig å oppnå like god smak på måltidene når matvareutvalget er begrenset.
  • Jeg oppdaget at mange erstatningsprodukter inneholder ugunstige ingredienser. I tillegg er prisen på disse skyhøy.
  • Kan være vanskelig å bestemme seg for hva man skal spise.
  • Det blir mye karbohydratbasert mat på grunn av frukten og grønnsakene. Måltidene får ikke like "salt" smak, og jeg opplevde at jeg ble lei av sødmen.
  • Kan være stusslig når andre rundt deg ikke spiser det samme som deg.
  • Nærmest umulig å spise på et utested.


Dag 28

Jeg er snart ferdig med mine 30 dager som veganer, deretter tar jeg straffedagene. Jeg kommer likevel til å lage en oppsummering etter dag 30, og besvare punktene jeg satte opp på dag en.

Det har faktisk gått veldig fint. Jeg synes jeg har vært mye mer kreativ med mat, og det har vært artig å finne alternativer til "de forbudte" matvarene.


Øverste rad: glutenfri wrap med tandoori tofu, ruccula og avokado. Midterste rad, venstre: grov glutenfri fusilli med hjemmelaget pastasaus. Midterste rad, høyre: sitron cashewkake med kokos- og mandelbunn. Nederste rad: glutenfri grov fusilli, kremet i soyafløte med løk, hvitløk, chilli og store hvite bønner.Dag 21

Nå ville jeg passert to tredjedeler av min 30 dagers glutenfri veganer diett, hvis jeg ikke hadde pådratt meg "straffedager". Jeg skal ta igjen disse dagene etter dag 30. Antallet dager er nå åtte. Jeg vet det det høres mye ut, men som jeg nevnte i et tidligere innlegg så har dette vært på besøk hos andre, hvor jeg følte det var uanstendig å holde på med dette her.

Det var upassende å nekte middager jeg fikk servert på en tre dagers hyttetur med familien til kjæresten min. Det var også et annet tre dagers besøk hvor jeg ikke hadde ansvaret for maten.

Hjemme har jeg kun tabbet meg ut to ganger. Det var heller ikke ekstreme tabber hvor jeg blåste totalt i opplegget. Det er var snakk om ting som å ha spist ikke glutenfritt brød eller brukt et produkt som inneholder egg eller melk.

Uansett så forsetter jeg videre som før. Nå har jeg blitt flink til å bruke soya som erstatning for meieriprodukter. Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort uten Alpro.

Dag 21/30

Gjenstående dager: 9

Tillegg: 8


Alpro naturell soyayoghurt med Helios økologisk eplemos, toppet med kanel.Dag 17

Jeg er nå på min dag 17 av min 30 dagers vegan diett. Det går foreløpig greit, men jeg har hatt noen ugyldige dager. Jeg har valgt å ta straffedager for dette. Jeg fullfører løpet på 30 dager og tar opp mistede dager etter det.

Det har ikke vært vanskelig og forholde seg til dietten. Det vanskeligste har vært å dra på besøk og hyttetur med andres familie. Jeg følte det ble uanstendig hvis jeg nektet å spise felles middager.

Dag 17/30.

Gjenstående dager: 13


Denne skuffet ikke, og var et godt alternativ til yoghurt.Trening

I går trente jeg på Fresh med Håvard. Jeg synes det er greit og ha en treningspartner. Det er bra motivasjon og støtte fordi vi er ikke akkurat toppidrettsutøvere. I tillegg går tiden fortere slik.

Jeg er fremdeles på min 30 dager glutenfri veganer diett. Det går foreløpig strålende og jeg føler ikke noe særlig savn etter de "forbudte" matvarene. Magesmertene jeg hadde er også borte.

Dag: 5/30

Gjenstående dager: 25


Meksikansk quinoa gryte, raw banan makroner med peanøttsmør og bokhvetepannekaker.Dag 2

Jeg har startet en 30 dagers glutenfri veganer utfordring med meg selv, og er nå på dag to. Jeg hadde en idé om å legge ut bilder av maten min, men i dag lagde jeg ingenting spennende. Måltidene bestod av frukt, grønt og nøtter i sin naturlige form.

Jeg føler fremdeles ikke at jeg savner noe som er utenfor denne dietten. Det jeg har opplevd disse to dagene er magesmerter. Smertene likner på smertene ved kraftig sult, men det virker ikke som det hjelper å spise. Jeg regner med at det tar litt tid å tilvenne seg dette.

Dag 2/30

Gjenstående dager 28.30 dager vegan

I 2013 hadde jeg et nyttårsforsett til det kommende året. Jeg skulle prøve å være veganer i en periode, men kom selvfølgelig ikke i gang. Ideen slapp ikke fullstendig taket og nå prøver jeg på nytt. Det blir en slags selvdisiplinprøve, og jeg vil se hvordan eliminering av bearbeidede matvarer og kjøtt påvirker meg. Jeg kom fram til at jeg i tillegg velger å være glutenfri disse 30 dagene.

Jeg har en liste med punkter som skal besvares etter mine 30 dager.

 • Klarte jeg og forholde meg til dette?
 • Endringer i helse.
 • Synlige/fysiske forandringer.
 • Fordeler.
 • Ulemper.

 

Dag: 1/30

Gjenstående dager 29.

Spisskummen gazpacho og potetvaffel.Rå kake

Jeg prøvde meg på en raw cake her om dagen. Den ble vellyket. En raw cake er en kake som vanligvis bare inneholder råvarer og stekes ikke i ovnen.

Jeg improviserte i stedet for å bruke oppskrift, så jeg brukte bare det jeg følte for. Det ble en skogsbær "oste" kake, fordi det ikke er ost i den. Kremen består av bløtlagte nøtter, frukt og planteoljer/fett som man kjører en runde i mikseren.

Den var god, men jeg synes ikke den smakte ikke så godt dagen etter og jeg vil tippe på at det skyldes råvarene.Sunn sjokoladepudding

Dette er en utrolig enkel måte å lage sjokoladepudding på.Sunn sjokoladepudding

Porsjon: cirka 2 kopper.

Ingredienser:

1 medium banan

1/2 avokado

1 - 2 ss mørk kakao

Valgfritt:

1 ss sukrin eller sukker

Vann

Fremgangsmåte

1. Putt avokadoen og bananen i en blender og miks det til det får en litt klumpete grøt konsistens.

2. Putt kakaoen og sukrinen oppi blandingen og miks videre til kakaoen har blandet seg.

3. Hvis blandingen er for fast og fremdeles er klumpete, kan du tilsette litt og litt vann til du selv synes det ser riktig ut. • Jeg blogger mest for min egen del. Dette er en offentlig dagbok fremfor blogg, men en gang iblant legger jeg ut diverse innlegg som noen kanskje har nytte av. For eksempel miljø og bærekraft, økologisk kosmetikk eller webdesign. Dette finner du også i kategoriene mine.