hits

Squash sticks med parmesan

Squash eller zucchini som det ogs heter ser ut til vre all the rage for tiden. Det er riktignok forstelig fordi frukten kan brukes til s mangt. Den kan strimles og brukes som pasta. Grilles, brukes i salat eller tilsettes i brd og kaker for f en saftigere konsistens. Squash kan brukes til nesten alt, og det beste er at en stor squash inneholder kun 54 kalorier!

Her er min metode for lage zucchini sticks som er en fin liten snack.

Du trenger
Squash
Parmesan
Provence krydder
Hvitlkssalt eller -pulver (Husk at parmesan allerede er ganske salt, dersom du gr for hvitlkssalt).
Planteolje f.eks olivenolje (kan slyfes).

Vask squashen. Kutt den opp i strimler og legg dem i en ildfast form. Jeg anbefaler slvfolie under fordi osten kan vre vanskelig vaske av formen etter steking. Pensle strimlene med litt olje. 

Riv en god mengde med parmesanost i en skl og tilsett krydderne, ca. 1 spiseskje av hver. Str ost og krydderblandingen over strimlene.

Stekes p 225 grader i ca. 30 - 40 minutter. Osten skal bli lettere brun og litt crispy.



Belgisk sjokolade

I gr kom jeg hjem etter en trivelig helg hos kjresten min. Han har bde vrt forkjlet og reist til Belgia med jobben, s det var en stund siden jeg hadde sett ham. Han kom med en veldig st overraskelse, en boks med Belgisk sjokolade.

Konfekten var kjempe god og den spiste vi gradvis opp i lpet av helgen sammen med noen gode middager og vin. Denne helgen var vi mesterkokker som prvde fullstendig nye retter. Vi lagde en Singapore nudelsalat med sesamolje, chili, ingefr, koriander, st chilisaus, soyasaus og lime. I tillegg inneholdt retten ristede cashewntter og revet kokos. 

Den andre retten vil lagde var marinert indrefilet av svin med diverse grnnsaker.



 



Valentine's day

Eirik og jeg bestemte oss for bli hjemme p valentine's. Jeg bakte hjerteformet gulrotkake.



Squashkaker

Squashkaker

Et lettvint alternativ til kjtt.

 

Gir ca. 3 kaker

Ingredienser

1/2 Squash

1 egg

4 - 5 ss grovt mel

1 ts salt (Kan slyfes)

1 fedd hvitlk (Kan slyfes)

 

Fremgangsmte

1. Skyll squashen og riv den med rivjern. Den trenger ikke rives fint, kan rives p samme mte som ost.

2. Bruk to skler. Klem ut noe av vsken fra den revne squashen i en skl og sett den vekk. (Du skal bruke den senere). Legg den revne squashen i den andre sklen.

3. Dersom du vil ha litt mer smak kan du bruke hvitlk eller lk. Jeg bruker ett hvitlkfedd som jeg kutter i smbiter. Dette putter du i sklen med revet squash.

4. Tilsett egg, salt og mel. Rr om.

5. Form kaker p samme mte som med kjttdeig.

6. Kakene stekes p middels varme. Nr de har stekt en liten stund heller du vsken over og legger lokk p pannen, da trekker vsken inn i kakene igjen.

Hvis du vil prve deg p gulrotkaker er framgangsmten akkurat den samme, men gulrttene m kokes fr de raspes/moses og du trenger ikke klemme ut vske. Her bruker man heller ikke lk eller hvitlk. Jeg bruker faktisk litt vaniljesukker.

Man kan selvflgelig ogs prve seg frem med flere grnnsaker. Potet har f. eks god evne til binde kakene sammen.



Oppsumering av vegan challenge

For 30 dager siden startet jeg min vegan challenge. Jeg lagde noen punkter som skulle besvares, s her er de:

  • Klarte jeg og forholde meg til dette?
    • Ja. Jeg synes ikke det var noe srlig vanskelig forholde seg til dette, men noen av dagene gikk tapt p besk hos andre. Hjemme hadde jeg bare to tilfeller hvor jeg benyttet ikke-veganske produkter til matlaging. Jeg opplevde ikke at fristelsene ble for store.
       
  • Endringer i helse.
    • I starten opplevde jeg magesmerter, men hvorvidt de hang sammen med dietten vet jeg ikke. Det positive er at jeg ikke har hatt en eneste hodepine, ellers merker jeg ingen store forandringer.
       
  • Synlige/fysiske forandringer.
    • Jeg begynte trene samtidig som jeg begynte p denne dietten. Det virker som om resultatene fra treningen kommer raskere p denne dietten enn det de gjorde da jeg trente for ett r siden uten denne dietten.
       
  • Fordeler
    • Man benytter rvarer som inneholder flere nringstoffer enn bearbeidet mat, s det er et sunnere alternativ.
    • Det er relativt billig vre veganer.
    • Jeg opplevde en slutt p hodepinene.
    • Man fr muligheten til vre kreativ med mat.
    • Raskere lage maten fordi ingrediensene er mindre avhengige av bli like godt gjennomstekt som kjtt. Grnnsaker bruker mindre tid p bli ferdige.
    • Mye lettere "ta en snack" nr man er sulten. F. eks en banan nr man er smsulten i stedet for snacke p noe mindre sunt.
       
  • Ulemper
    • Kan vre vanskelig oppn like god smak p mltidene nr matvareutvalget er begrenset.
    • Jeg oppdaget at mange erstatningsprodukter inneholder ugunstige ingredienser. I tillegg er prisen p disse skyhy.
    • Kan vre vanskelig bestemme seg for hva man skal spise.
    • Det blir mye karbohydratbasert mat p grunn av frukten og grnnsakene. Mltidene fr ikke like "salt" smak, og jeg opplevde at jeg ble lei av sdmen.
    • Kan vre stusslig nr andre rundt deg ikke spiser det samme som deg.
    • Nrmest umulig spise p et utested.


Dag 28

Jeg er snart ferdig med mine 30 dager som veganer, deretter tar jeg straffedagene. Jeg kommer likevel til lage en oppsummering etter dag 30, og besvare punktene jeg satte opp p dag en.

Det har faktisk gtt veldig fint. Jeg synes jeg har vrt mye mer kreativ med mat, og det har vrt artig finne alternativer til "de forbudte" matvarene.


verste rad: glutenfri wrap med tandoori tofu, ruccula og avokado. Midterste rad, venstre: grov glutenfri fusilli med hjemmelaget pastasaus. Midterste rad, hyre: sitron cashewkake med kokos- og mandelbunn. Nederste rad: glutenfri grov fusilli, kremet i soyaflte med lk, hvitlk, chilli og store hvite bnner.



Dag 21

N ville jeg passert to tredjedeler av min 30 dagers glutenfri veganer diett, hvis jeg ikke hadde pdratt meg "straffedager". Jeg skal ta igjen disse dagene etter dag 30. Antallet dager er n tte. Jeg vet det det hres mye ut, men som jeg nevnte i et tidligere innlegg s har dette vrt p besk hos andre, hvor jeg flte det var uanstendig holde p med dette her.

Det var upassende nekte middager jeg fikk servert p en tre dagers hyttetur med familien til kjresten min. Det var ogs et annet tre dagers besk hvor jeg ikke hadde ansvaret for maten.

Hjemme har jeg kun tabbet meg ut to ganger. Det var heller ikke ekstreme tabber hvor jeg blste totalt i opplegget. Det er var snakk om ting som ha spistikke glutenfritt brd eller brukt et produkt som inneholder egg eller melk.

Uansett s forsetter jeg videre som fr. N har jeg blitt flink til bruke soya som erstatning for meieriprodukter. Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort uten Alpro.

Dag 21/30

Gjenstende dager: 9

Tillegg: 8


Alpro naturell soyayoghurt med Helios kologisk eplemos, toppet med kanel.



Dag 17

Jeg er n p min dag 17 av min 30 dagers vegan diett. Det gr forelpig greit, men jeg har hatt noen ugyldige dager. Jeg har valgt ta straffedager for dette. Jeg fullfrer lpet p 30 dager og tar opp mistede dager etter det.

Det har ikke vrt vanskelig og forholde seg til dietten. Det vanskeligste har vrt dra p besk og hyttetur med andres familie. Jeg flte det ble uanstendig hvis jeg nektet spise felles middager.

Dag 17/30.

Gjenstende dager: 13


Denne skuffet ikke, og var et godt alternativ til yoghurt.



Trening

I gr trente jeg p Fresh med Hvard. Jeg synes det er greit og ha en treningspartner. Det er bra motivasjon og sttte fordi vi er ikke akkurat toppidrettsutvere. I tillegg gr tiden fortere slik.

Jeg er fremdeles p min 30 dager glutenfri veganer diett. Det gr forelpig strlende og jeg fler ikke noe srlig savn etter de "forbudte" matvarene. Magesmertene jeg hadde er ogs borte.

Dag: 5/30

Gjenstende dager: 25


Meksikansk quinoa gryte, raw banan makroner medpeanttsmrog bokhvetepannekaker.



Dag 2

Jeg har startet en 30 dagers glutenfri veganer utfordring med meg selv, og er n p dag to. Jeg hadde en id om legge ut bilder av maten min, men i dag lagde jeg ingenting spennende. Mltidene bestod av frukt, grnt og ntter i sin naturlige form.

Jeg fler fremdeles ikke at jeg savner noe som er utenfor denne dietten. Detjeg har opplevd disse to dagene er magesmerter. Smertene likner p smertene ved kraftig sult, men det virker ikke som det hjelper spise. Jeg regner med at det tar litt tid tilvenne seg dette.

Dag 2/30

Gjenstende dager 28.



30 dager vegan

I 2013 hadde jeg et nyttrsforsett til det kommende ret. Jeg skulle prve vre veganer i en periode, men kom selvflgelig ikke i gang. Ideen slapp ikke fullstendig taket og n prver jeg p nytt. Det blir en slags selvdisiplinprve, og jeg vil se hvordan eliminering av bearbeidede matvarer og kjtt pvirker meg. Jeg kom fram til at jeg i tillegg velger vre glutenfri disse 30 dagene.

Jeg har en liste med punkter som skal besvares etter mine 30 dager.

  • Klarte jeg og forholde meg til dette?
  • Endringer i helse.
  • Synlige/fysiske forandringer.
  • Fordeler.
  • Ulemper.

Dag: 1/30

Gjenstende dager 29.

Spisskummen gazpacho og potetvaffel.



R kake

Jeg prvde meg p en raw cake her om dagen. Den ble vellyket. En raw cake er en kake som vanligvis bare inneholder rvarer og stekes ikke i ovnen.

Jeg improviserte i stedet for bruke oppskrift, s jeg brukte bare det jeg flte for. Det ble en skogsbr "oste" kake, fordi det ikke er ost i den. Kremen bestr av bltlagte ntter, frukt og planteoljer/fett som man kjrer en runde i mikseren.

Den var god, men jeg synes ikke den smakte ikke s godt dagen etter og jeg vil tippe p at det skyldes rvarene.



Sunn sjokoladepudding

Dette er en utrolig enkel mte lage sjokoladepudding p.



Sunn sjokoladepudding

Porsjon: cirka 2 kopper.

Ingredienser:

1 medium banan

1/2 avokado

1 - 2 ss mrk kakao

Valgfritt:

1 ss sukrin eller sukker

Vann

Fremgangsmte

1. Putt avokadoen og bananen i en blender og miks det til det fr en litt klumpete grt konsistens.

2. Putt kakaoen og sukrinen oppi blandingen og miks videre til kakaoen har blandet seg.

3. Hvis blandingen er for fast og fremdeles er klumpete, kan du tilsette litt og litt vann til du selv synes det ser riktig ut.







  • Jeg blogger mest for min egen del. Dette er en offentlig dagbok fremfor blogg, men en gang iblant legger jeg ut diverse innlegg som noen kanskje har nytte av. For eksempel milj og brekraft, kologisk kosmetikk eller webdesign. Dette finner du ogs i kategoriene mine.