hits

Sustainlabel

Jeg ville bare informere om at min engelske miljø og bærekraft blogg har fått nytt navn og adresse. Den vil nå befinne seg på sustainlabel.blogspot.com.Ny blogg

Nei. Jeg slutter ikke å bruke denne bloggen. I ny og ne har jeg blogget om naturkosmetikk og miljøvennlige alternativer. Disse innleggene har forsvunnet litt blant alle de personlige innleggene mine. Tanken bak den nye bloggen er å samle alle miljørelaterte innlegg på ett sted. I tillegg vil jeg ikke begrense dette til et norsk publikum, derfor er den nye bloggen på engelsk. 

Det her er uansett en personlig "zombieblogg" med lite trafikk. Når man søker på saker som f.eks Zero Waste, har blogger lett for å komme opp. Jeg ønsker egentlig ikke økt trafikk hit. Det betyr likevel ikke at jeg totalt slutter å skrive om miljø, bærekraft og naturkosmetikk her. De kategoriene skal få lov til å bli. Det er bare slik at de siste innleggene mine her har vært direkte oversatte versjoner fra den engelske bloggen. Skulle jeg føle for å oversette et innlegg vil jeg gjøre det.

Fremover vil de miljørelaterte innleggene på denne bloggen hovedsakelig dreie seg om norske alternativer. Alt annet vil alt befinne seg i en større grad på den engelske bloggen.

http://howtolosewaste.blogspot.comMiljøvennlig tanntråd

Med mindre ikke du allerede er en Zero Waster, vil jeg påstå at din tanntråd kommer i en plastbeholder. Engangsplast eller plast til kortvarig bruk er en stor miljøsynder. Hvor mange av dere resirkulerer faktisk denne emballasjen? Jeg har selv vært der og slengt den lille tomme boksen i restavfallet, uten å tenke så mye over det. Men Elinor, jeg kan ikke slutte å bruke tanntråd! Jeg vet. Det hadde vært ekkelt! Heldigvis finnes tiltak som kan gjøre munnhygiene litt mer miljøvennlig.

Flere selskaper lager nå tanntråd i miljøvennligere beholdere som f.eks glassbeholdere med metalliske lokk. Produktene kommer også med refill til beholderne slik at de kan gjenbrukes. Det finnes en del alternativer man kan velge mellom, men jeg anbefaler alltid å kjøpe fra nærmest mulige selger. Be:Eco er en norsk butikk som fokuserer på bærekraftige, gjenbrukbare og plastfrie produkter. Be:Eco selger to typer tanntråd. Tyskproduserte Vömel kommer i en liten glassbeholder med metallisk lokk. Tråden er laget av silke og kan derfor komposteres. I tillegg selges det også refills. Den andre varianten er Gentle Floss som kommer i en liten pappeske som kan resirkuleres, men tråden er av nylon og regnes derfor som restavfall.

Selv har jeg glassbeholder varianten, men min er fra et italiensk selskap som heter Tea Natura. Det er ingen spesiell grunn til at jeg valgte denne. Det ble bare slik fordi jeg handlet andre ting på Ecco Verde (Den europeiske versjonen av iHerb) og de solgte tilfeldigvis slik tanntråd da jeg gjorde skiftet. Det var derfor mer praktisk å få alt i en pakke, i stedet for å bestille fra flere steder. Ulempen med Tea Natura er at det ikke finnes refill, men det er ikke et stort problem. Refillen til Vömel passer her og det er den jeg kommer til å bruke fremover.

Så hvorfor en slik tanntråd? Vel, for det første så er tanntråden laget av et naturlig og komposterbart materiale. (Dette gjelder ikke nylon). Disse tanntrådene inneholder ikke tvilsomme stoffer slik de kommersielle gjør. De naturlige tanntrådene er vokset med bivoks og noen vil kanskje også ha naturlige oljer fra mynte eller liknende. Tråden er også nedbrytbar.

Alle lenker i dette innlegget er understreket.Puss med bambus

Jeg bestilte en stor pakke med bambustannbørster som varte i tre år. Det var litt paradoksalt ettersom pakken var fra Australia, så de miljøvennlige tannbørstene mine måtte reise halve jorden rundt. Da jeg skulle bestille en ny pakke og kikket etter mer lokale alternativer, oppdaget jeg at mye har skjedd på tre år. Zero Waste og bærekraft har også kommet til Norge i stor grad.

Tannbørstene mine slapp å reise jorden rundt denne gangen fordi det har kommet et norsk selskap som selger tilsvarende tannbørster. Puss med bambus tilbyr et abonnement som sender deg en pakke i året. Pakken inneholder fire tannbørster, to med blå farge og to med hvit. Ved normal brukt varer pakken i ett år (ved bytte hver tredje måned). Abonnementet kan høres skummelt ut, men det kan avbrytes når som helst gjennom egen bruker på nettsiden.

Hvorfor tannbørste av tre?
Plast er et miljøproblem, men i dette innlegget jeg går ikke inn i detalj på det. Brukte tannbørster er ikke plastavfall. De er faktisk restavfall. Det vil si at hver tredje måned produserer vi søppel som ikke kan resirkuleres eller brytes ned. Dette gjelder mange andre produkter til kortvarig bruk som også aldri burde vært laget i plast. I løpet av livet kommer vi til å produsere veldig mye plastavfall som ikke kan gjenvinnes, med mindre vi gjør et tiltak. Det minste vi kan gjøre er å erstatte disse forbruksvarene med en utgave som ikke er like skadelig for miljøet. Bambusbørstene kan graves ned, brennes eller komposteres. Men først må nylonbustene fjernes, den eneste delen som ikke er nedbrytbar og regnes som restavfall. Hadde alle brukt en slik tannbørste ville det hatt kjempe stor betydning for miljøet. Jeg startet altså med bambusbørster for tre år siden. Når jeg fyller 80 år vil jeg ha erstattet ca. 240 plastbørster med et bærekraftig alternativ.

Til alle som er skeptiske til tannbørstens pusseevne vil jeg bare si: Jeg har brukt slike tannbørster i tre år nå og har fremdeles tennene mine på plass, uten å ha hatt et eneste hull. Ikke la deg lure av "ny teknologi" som "effektiviserer" de kommersielle plastbørstene. Det er salgstriks. En gammeldags tannbørste fungerer like bra.

Les selv på pussmedbambus.no.Ikke kast dine gamle briller!

Har du gamle briller som du ikke bruker? Ikke kast dem!

I løpet av årene har jeg hatt en del briller og på samme måte som klær endrer seg, endrer også brilletrendene seg. Nylig fant jeg en kjær og gammel brille som jeg brukte i mange år, men visste godt at jeg aldri kom til å bruke igjen. Jeg er ganske nøye med kildesortering og ville finne ut om disse kunne kastes i plastavfall.

I stedet oppdaget jeg at briller kan doneres til de fleste optikerkjeder. Specsavers tar imot briller og sender dem til Tanazania. Du kan lese mer om dette her. Godt syn er ikke en selvfølge for alle i verden, og det minste man kan gjøre er å gi bort briller som samler støv i skuffen hjemme. I går leverte jeg mine på Specsavers og de var veldig takknemlige for det.  • Jeg blogger mest for min egen del. Dette er en offentlig dagbok fremfor blogg, men en gang iblant legger jeg ut diverse innlegg som noen kanskje har nytte av. For eksempel miljø og bærekraft, økologisk kosmetikk eller webdesign. Dette finner du også i kategoriene mine.